PROCESSEN
Et portræt bliver til – arbejdsprocessen…
Det hele starter med et fotografi – ikke nødvendigvis smukt! – men et godt motiv, karakteristisk for den jeg vil gengive.
Jeg redigerer fotoet via computeren – størrelsen bliver bestemt, fladerne defineret og derefter udprinter jeg og optegner billedet i fuld størrelse.
Næste step er at udvælge stoffer i de ønskede farver. Det kan godt være lidt en ihærdig jagt efter stoffer, der har de ønskede farvetoner. Kommercielle stoffer sætter visse begrænsninger og farverne kan jo som bekendt ikke blandes.!! Det fører ind imellem til, at jeg selv indfarver stoffer i de 6-8 toner, som typisk skal bruges for at skabe et fuldendt portræt.
Jeg bruger bomuld-, silke- og kunststoffer. De fleste ensfarvede og kun få mønstrede for i enkelte tilfælde at skabe en helt særlig effekt. Tyl bruger jeg enkelte steder for skyggeeffekt.
Når stofferne er nøje udvagt og der er et balanceret samspil mellem de forskellige farvetoner, starter processen med udklip af flere hundrede stofstykker i forskellige former og størrelser, der som en slags collage (lag på lag) samles til et billede.
Billedet fuldendes og opstår for alvor når alle stofstykker er syet fast. Det gør jeg i fri hånd på en ganske almindelig symaskine. Jeg anvender en syning, der mest af alt ligner en linje, som når man ‘sketcher’ med en blyant.
Det synes jeg giver den smukkeste og bedste sammnesmeltning af de enkelte lapper, så der opstår den ønskede helhed og jeg skaber et billede der på afstand har et fotografisk udtryk, men ved nærmere eftersyn giver indtryk af et smukt stykke håndværk.
Billedet kan finjusteres og detaljer fremhæves ved pålægning af ekstra tråd, tyl eller maling.
Når alt er som jeg synes det skal være, monterer jeg billedet over ramme og afslutter med en diskret gummikant. På den måde afslutter jeg billedet på en pæn måde, der ikke fratager fokus fra billedet. Det er jo portrættet vi skal se og ikke alt det udenom.
Glemte jeg at nævne, at kanten er en cykelslange!!!!